Nieuws

Operation Clean Sweep

03/06/2024

Operation Clean Sweep® (OCS) is een vrijwillig gratis programma gericht op het vergroten van het bewustzijn, het bevorderen van best practices en het bieden van begeleiding en hulpmiddelen om bedrijven uit de kunststofwaardeketen te ondersteunen bij de implementatie van de noodzakelijke maatregelen ter preventie van pelletverlies. Operatie Clean Sweep® (OCS) is specifiek gericht op het voorkomen van lozingen in waterstromen en in het mariene milieu.

(Bron: https://www.opcleansweep.eu/

 

 

HET PROBLEEM VAN PELLETVERLIES 

Hoewel er in de hele kunststofindustrie strenge controles op het gebied van milieu, veiligheid en kwaliteit worden toegepast, kan onbedoeld verlies van pellets optreden in verschillende stadia van de waardeketen. Morsverliezen die plaatsvinden in gesloten gebieden zonder mogelijke route naar het milieu, zullen worden ingedamd. Wanneer er echter buiten een gesloten gebied gemorst wordt, kunnen pellets in de riolering en in waterwegen terechtkomen voordat ze uiteindelijk in de oceaan terechtkomen. Dit kan tot ernstige ecologische en sociale gevolgen leiden. Het is daarom belangrijk dat alle werknemers die met pellets werken, getraind zijn om snel te reageren en de juiste maatregelen te nemen om deze lekkages in te dammen. Het laden en lossen van pellets brengt het grootste risico op verlies met zich mee in alle fasen van de waardeketen.

 

 

OCS® biedt oplossingen om te voorkomen dat pellets in het milieu terechtkomen. Dit programma is goed voor het milieu, voor de veiligheid van medewerkers en voor het bedrijfsleven in het algemeen.

  • Constante waakzaamheid: Plastic pellets zijn geen huishoudelijk afval. Het beheer en de verwijdering ervan vallen noch onder de verantwoordelijkheid van de consumenten, noch van de overheid. Het zijn grondstoffen. De insluiting ervan buiten natuurlijke habitats valt vrijwel uitsluitend onder de waakzaamheid van fabrikanten en exploitanten in de toeleveringsketen.
     
  • Geloofwaardigheid op het spel: Operatie Clean Sweep® voldoet volledig aan de toezeggingen van wereldleiders in de kunststofindustrie in de “Gezamenlijke verklaring voor oplossingen voor het probleem van zwerfvuil op zee”, ondertekend in 2011, tijdens de 5e Internationale Conferentie over Zeeafval, Honolulu. Het “beheer van het transport en de distributie van kunststofharspellets en producten van leverancier naar klant om productverlies te voorkomen en het aanmoedigen van onze klanten om hetzelfde te doen” worden expliciet genoemd als een van de zes belangrijkste doelstellingen van de verklaring.

 

ONDERTEKENING OCS®-COMMITMENT

Door de Europese OCS® -belofte te ondertekenen, erkent elk pelletverwerkingsbedrijf het belang van het voorkomen van lekkages in het milieu en verbindt het zich tot de volgende zes acties:

 

 

Het OCS®-programma biedt aanbevelingen in de vorm van een handleiding en een toolbox over de wijze waarop elk van de zes acties kan worden gerealiseerd. Dit handboek is gebaseerd op collectief leren en heeft tot doel bedrijven te ondersteunen bij het bereiken van uitmuntendheid bij het implementeren van de noodzakelijke maatregelen, in overeenstemming met hun eigen specifieke opzet. Hulpmiddelen zoals aanpasbare checklists voor zowel werknemers als managers om audits op locatie en apparatuur uit te voeren en OCS®-promotiemateriaal zoals posters, video's en flyers zijn ook beschikbaar. Ondertekenaars worden officieel vermeld op de website www.opcleansweep.eu.

HET OCS® -CERTIFICATIESCHEMA 

In 2020 hebben Plastics Europe, de vereniging die kunststofproducenten in Europa vertegenwoordigt, en EuPC, de vereniging van Europese kunststofverwerkers, zich ertoe verbonden om gezamenlijk een OCS® Europe-certificeringsprogramma te ontwikkelen dat gericht is op het controleren en documenteren van de naleving van vereisten die gericht zijn op het minimaliseren van pelletverlies in de gehele toeleveringsketen van plastic. De eisen van deze regeling zijn ontwikkeld op basis van de zes pijlers van de Operation Clean Sweep®-belofte. Het zal ook de effectieve, geharmoniseerde en kwantificeerbare implementatie van het Operation Clean Sweep®-programma ondersteunen. Het certificeringsprogramma is ontwikkeld in overleg met experts uit de industrie, brancheverenigingen, NGO's, beleidsmakers en certificeringsinstanties.

Het OCS®-Europe-certificeringsprogramma is gericht op het controleren en documenteren van de naleving door bedrijven in de gehele toeleveringsketen van kunststoffen aan eisen met betrekking tot het voorkomen van verlies van plastic pellets, poeders en vlokken in het milieu.
 
De twee belangrijkste documenten van het certificatieschema zijn:

Regels en principes: Het document met regels en principes vat de grondbeginselen van het OCS® Europe-certificeringsprogramma samen en bevat andere praktische informatie, zoals vereisten voor auditors, hoe u gecertificeerd kunt worden, enz.

Link naar document ‘Regels en principes’.

Vereisten: Het document OCS® Europe Certificeringsvereisten bestaat uit de reeks vereisten waaraan moet worden voldaan om OCS® Europe gecertificeerd te zijn. De eisen van deze regeling zijn ontwikkeld op basis van de zes pijlers van de Operation Clean Sweep®-belofte.
 
Link naar document ‘OCS Europese certificatie vereisten’.
 
Alle info omtrent het certificatieschema is te vinden op: www.ocscertification.eu .
 
Het certificatieschema ziet er samengevat als volgt uit:

  • Een auditcyclus omvat 3 jaar (certificaat moet na 3 jaar hernieuwd worden). Bij een eerste certificatie (eerste auditcyclus) wordt een beoordeling gedaan tijdens het eerste jaar van implementatie. 
  • Verificatie gebeurt door een externe partij.
  • De vereisten zijn vertaald naar vragen opgenomen in een auditchecklist.
  • Er zijn 2 types vereisten: 
    • Kernvereisten: zijn toepasselijk voor alle delen van de waardeketen
    • Specifieke vereisten: zijn opgenomen in een specifieke certificatiemodule voor elk deel van de waardeketen. Maatregelen  en indicatoren kunnen dus verschillen per module.
  • Externe audit voor (her)certificatie (om de 3 jaar) gebeurt in 2 fasen: 
    • 1°: controle/evaluatie van de documenten
    • 2°: evaluatie ter plaatse (voor elke vestiging)

Daarna wordt jaarlijks een documentcontrole gedaan.

  • Het auditrapport is confidentieel, maar de bijlage van het auditrapport (dat de antwoorden van de auditchecklist bevat) wordt gedeeld via het OCS® Europe Certification Intranet.
  • Non Conformities moeten binnen 30 dagen worden opgelost of aangepast via een actieplan.
  • Wanneer het bedrijf het certificaat ontvangt, wordt de naam en betreffende vestiging op het ‘OCS® Europe Public Register’ bekend gemaakt.
  • Voor logistieke diensten en distributeurs, die volgens het SQAS – schema (‘Safety & Quality Assessment for Sustainability’) beoordeeld worden, wordt een apart systeem toegepast.

 
De certificatie-instellingen die geäccrediteerd zijn voor OCS® zijn te vinden op https://www.ocscertification.eu/certificationbodies/public .

DE VEREISTEN EN IMPLEMENTATIE VAN HET PROGRAMMA OPERATION CLEAN SWEEP® (OCS) 

De afbeelding hieronder weerspiegelt de hiërarchie inzake pelletverlies en beschermingslagen volgens OCS® Europe:

 

 

De website www.ocscertifcation.eu bevat tal van hulpmiddelen voor het implementeren van een OCS® -programma, waaronder een nederlandstalige handleiding voor operations managers, checklijsten voor managers en werknemers, alsook communicatiemateriaal voor vrachtwagenchauffeurs. Het materiaal van Operation Clean Sweep® is zo samengesteld dat het bruikbaar is voor alle vormen van kunststofverwerking en –transport.
 
We vatten even samen wat de 5 basisstappen (OCS® -vereisten) voor het management zijn voor de implementatie van een OCS® -programma:

  1. Maak een prioriteit van het voorkomen van vervuiling door granulaat
    • intentieverklaring voorkomen vervuiling door kunststofgranulaat (‘zero-loss’)
  2. Inventariseer de situatie en behoeften van uw onderneming
    • voldoe aan milieuvoorschriften, voer een locatie-audit uit, check faciliteiten (inrichting van de werkplek) en apparatuur, procedures, deel ervaringen
  3. Voer, indien nodig, aanpassingen door aan faciliteiten en apparatuur
  4. Zorg dat uw werknemers zich bewust zijn van de problematiek en zich verantwoordelijk voelen
    • Procedures, trainingen, maak de werknemers verantwoordelijk, vraag hun feedback, gebruik stickers/poster etc., moedig ook partners aan om dezelfde doelstellingen na te streven
  5. Naleven en verbeteren van procedures
    • Routine-inspecties (regelmatige controle van de prestaties), voldoe aan alle toepasselijke wetgeving, streef naar continue verbetering

RISICOBEHEERSING VAN PELLETVERSPREIDING IN ALLE STADIA 

Er zijn verschillende stappen in het traject van pellets, van de productie tot hun uiteindelijke omzetting via een distributienetwerk, en er kunnen op elk moment verliezen naar het milieu optreden.

 

 

Hulp nodig?

De Consultes-experts staan steeds voor u klaar om u en uw onderneming gepast advies te verlenen over  milieu-, energie- en preventie gerelateerde vraagstukken. We helpen u graag verder via consultes@consultes.be

 

 
Hannele Duyck
Hannele Duyck
Senior Milieuconsultant - Energie manager
Alle consultes experten

inschrijven nieuwsflits

vul hieronder uw e-mailadres in om maandelijks op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op vlak van milieu en preventie.

Ik heb de privacy verklaring gelezen en goedgekeurd.