Nieuws

Heeft uw bedrijf een verplicht EPC-attest niet-residentieel nodig?

16/05/2024

Heeft uw bedrijf een verplicht EPC-attest niet-residentieel nodig tegen 01/01/2025?

Voor niet-residentiële gebouwen streeft Vlaanderen naar koolstofneutraliteit tegen 2050. Om dat doel te bereiken werden twee verplichtingen ingevoerd: de renovatieverplichting en de EPC-plicht. Terwijl de renovatieplicht tot op heden enkel geldt bij overdracht van een gebouw (verkoop of verhuur), geldt de EPC-plicht ook als u niet verkoopt of verhuurt. Dit EPC-attest dient opgesteld te worden door een erkende energiedeskundige Type D. In deze nieuwsflits krijgt u een korte toelichting over de details van de EPC-plicht. Meer info vindt u ook via deze link.

 

Een niet-residentieel gebouw wordt gedefinieerd als een gebouw dat niet thuishoort in één van volgende categorieën:

  • Landbouw
  • Industrie
  • Residentieel
  • Gemeenschappelijke delen (bv. traphal in appartementsgebouw)

Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen, maar ook horeca, kantoorgebouwen, winkels, enzovoort. Voor de gebouwen in de categorie niet-residentieel werd een vergroeningstraject opgesteld, om zo de koolstofneutrale ambities van Vlaanderen te ondersteunen. Het traject wordt visueel voorgesteld op onderstaande figuur en onder de figuur verder toegelicht.

 

Sinds 01/01/2023 is de EPC-plicht reeds actief bij overdracht of verhuur. Vanaf 01/01/2024 moeten alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen over een EPC-label beschikken, ongeacht verkoop/verhuur.

Deze verplichting wordt uitgebreid naar alle niet-residentiële niet-publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van minstens 1.000m². De deadline voor de opmaak van het EPC Niet-Residentieel (EPC NR) is 01/01/2025. Als volgende stap moeten tegen 01/01/2026 ook alle gebouweenheden met een vloeroppervlakte kleiner dan 1.000m² voldoen aan de EPC-plicht.

Wat staat er in zo’n EPC NR-attest?

Het EPC NR bestaat uit twee onderdelen:

  • Het energielabel: een indicator voor het aandeel hernieuwbare dat het gebouw gebruikt
  • De energiescore: een theoretisch berekende energieprestatie van het gebouw, uitgedrukt in kWh/m²

De energiescore is qua inhoud en logica te vergelijken met het EPC-attest van een residentieel pand: op basis van een analyse van de gebouwstructuur (dak, isolatie, vensters, …) en de installaties in het gebouw berekent men het theoretisch jaarlijks energiegebruik per m². Belangrijk is dat dit getal bij EPC NR louter indicatief is: er is geen verplichting of verbeteringspad aan gekoppeld.

Het energielabel daarentegen is wel gebonden aan een verbeteringspad. De EPC-plicht moet nu vooral gezien worden als een vorm van sensibilisering: in eerste instantie is het voor bedrijven voldoende om een EPC-attest opgemaakt te hebben, ongeacht het toegekende label. Echter, in de toekomst zal men een minimaal label opleggen, met als globale doelstelling het halen van Label A in 2050.

Het energielabel (in de wetgeving ook wel de “indicator lange termijn doelstelling ILTD”) wordt berekend door het aandeel hernieuwbare energie of restwarmte gebruikt door het gebouw te delen door het totaal energiegebruik van het gebouw. Schematisch voorgesteld:

 

De uitkomst van de berekening is een percentage, het aandeel hernieuwbare energie, en komt overeen met een label tussen A en G, zie onderstaand voorbeeld.

 

Extra informatie is te vinden op deze website.

Zoals vermeld is het tegen 01/01/2025, voor de gebouwen in de doelgroep, verplicht om een EPC-attest te hebben, ongeacht het label. Het minimaal halen van een label E is de eerstkomende verplichting:

  • Tegen 01/01/2028 voor publieke en overheidsgebouwen
  • Tegen 01/01/2030 voor alle niet-residentiële gebouwen

Heeft u vragen over het EPC NR en de eventuele toepassing ervan op uw onderneming? Of wenst u een offerte te ontvangen voor de opmaak van een EPC-attest op uw site? Onze Consultes-experts, die erkende energiedeskundigen Type D zijn, helpen u graag verder via consultes@consultes.be

 
Luka Vanderplancke
Luka Vanderplancke
Senior energieconsultant
Alle consultes experten

inschrijven nieuwsflits

vul hieronder uw e-mailadres in om maandelijks op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op vlak van milieu en preventie.

Ik heb de privacy verklaring gelezen en goedgekeurd.