Nieuws

Beperk je energiekosten door het juiste energiecontract

14/10/2024
Beperk je energiekosten door het juiste energiecontract

De energietransitie zet zich elke dag verder door en heeft een diepgaande impact op hoe ons energiesysteem eruit ziet. Zo weten we allemaal dat de komende jaren o.a. de vraag naar elektriciteit zal stijgen en het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix ook zal vergroten. Deze veranderingen beperken zich niet alleen tot het fysieke aspect van ons energiesysteem maar hebben ook hun invloed op het financiële. De verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zonne-energie, heeft geleid tot een meer dynamische en soms onvoorspelbare energiemarkt. 

 

Op de groothandelsmarkten voor elektriciteit zijn er bijvoorbeeld steeds meer momenten met negatieve stroomprijzen en zijn er ook meer fluctuaties in de prijs op te merken. Deze veranderingen hebben ook invloed op de contracten die bedrijven afsluiten om in hun energiebehoeften te voorzien. Waar bedrijven vroeger vaak kozen voor simpele contracten met vaste tarieven, zijn er nu talloze opties met complexe prijsformules waarin verschillende variabelen en parameters zijn opgenomen. Door de digitale meters, die al langer aanwezig zijn bij bedrijven, is het zelfs mogelijk om elk uur het verbruik aan een andere prijs af te rekenen. Dit maakt ook dat het vergelijken van verschillende contracten geen evidente opdracht meer is. Daarbij is het kiezen van het juiste energiecontract een steeds strategischere beslissing geworden die het bedrijf financieel heel wat kan opleveren. 

 

Vandaag de dag bestaan de meeste energiecontracten uit twee componenten, een klik prijsformule en een spot prijsformule. Het eerste laat bedrijven toe enigszins hun energiekosten op voorhand vast te leggen en is vergelijkbaar met een vast tarief. De spot prijsformule is identiek aan een variabel tarief. Beide worden hieronder verder toegelicht. 

 

Een klik-formule stelt een bedrijf in staat de prijs van een deel van hun verbruik op voorhand vast te leggen door een “klik” uit te voeren. Via de klikformule kan u op meerdere momenten gedurende het jaar energie inkopen op de forwardmarkten. Hierdoor spreidt u het risico en legt u de prijs voor een deel al vast. De meest gangbare manier om de prijs van een deel van het verbruik vast te leggen is via onderstaande producten:  

  • CAL => energie aankopen op jaarbasis  
  • Q => energie aankopen per kwartaal 
  • M => energie aankopen op maandbasis 

 

Het bedrijf kan een combinatie van meerdere producten aankopen om zo tot een optimale mix te komen om het energieverbruik te dekken. Hierbij is het de bedoeling om het toekomstig verbruik in te schatten en ervoor te zorgen dat dit verbruik zo goed als mogelijk gedekt is door aangekochte energie. Dit klikken kan meestal gewoon in het klantenportaal van de energieleverancier. 

Het geklikte volume zal vervolgens via onderstaande formule afgerekend worden.  

Energiekost per MWh = a x Pklik + b a en b zijn constanten bepaald door leverancier, hier kan nog een onderscheid gemaakt worden tussen dag en nachttarief. 

Pklik is de klikprijs (=gemiddelde van de prijs van al de geklikte volumes voor die maand), hier heb je dus als bedrijf zelf invloed op. 

 

Vervolgens zal het maandelijks werkelijke verbruik vergeleken worden met het op voorhand geklikte of vastgelegde volume. Het verschil tussen werkelijk en geklikt volume wordt afgerekend aan de spot prijsformule, men noemt dit de balanceringskost die de groothandelaar aanrekent aan de klant. Die formule bestaat doorgaans uit dezelfde soort formule (a x Pspot + b), waar er dus wel andere waarden gebruikt worden voor de parameters.  Hier zal Pspot meestal een gemiddelde zijn van de prijzen op de groothandelsmarkten en meer specifiek de day-ahead markt. Hier liggen de prijzen gemiddeld gezien hoger dan op de forwardmarkten, markten waarop een bepaald volume aan verbruik op voorhand vastgeklikt kan worden. 

 

Om een optimale inkoopstrategie te ontwikkelen is het eerst en vooral van belang om een goed inzicht in het eigen energieverbruik te hebben. Vervolgens kan bepaald worden hoeveel energie voor welke periode op voorhand vastgelegd kan worden. 

Maandelijks elektriciteitsverbruik [MWh]
Maandelijks elektriciteitsverbruik [MWh]

In onderstaande grafiek wordt dus duidelijk dat de ideale strategie bestaat uit een combinatie van jaar-, kwartaal en maandkliks. De baseload (laagste waarde over alle maanden heen) wordt vastgelegd met een klik op jaarbasis (CAL, calendar). Vervolgens wordt er per kwartaal gekeken of er nog verder geklikt kan worden met kwartaalkliks. Analoog voor kliks per maand.

 

Geklikte volumes [MWh]
Geklikte volumes [MWh]

In bovenstaande uitleg en voorbeeld werd enkel rekening gehouden dat er geklikt wordt op een bepaald volume en dit minstens op maandbasis. Tegenwoordig kan er ook geklikt worden op uurbasis en op vermogen. Hier wordt dan bijvoorbeeld een vast vermogen vastgeklikt en wordt de rest gekocht op spotmarkten. 

 

Hulp nodig?

De Consultes-experts staan steeds voor u klaar om u en uw onderneming gepast advies te verlenen over  milieu-, energie- en preventie gerelateerde vraagstukken. We helpen u graag verder via consultes@consultes.be.

 

Tag
Energie
Luka Vanderplancke
Luka Vanderplancke
Senior energieconsultant
Alle consultes experten

inschrijven nieuwsflits

vul hieronder uw e-mailadres in om maandelijks op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op vlak van milieu en preventie.

Ik heb de privacy verklaring gelezen en goedgekeurd.