Het Sint-Jan Berchmanscollege te Avelgem (op vandaag de Sint-Paulusschool campus Sint-Jan Berchmans) bestaat al sinds het jaar 1872. Doorheen de jaren werden verschillende delen van de infrastructuur bijgebouwd, maar ook beschadigd (onder andere door de tweede wereldoorlog). Hierdoor werden verschillende delen hersteld, heropgebouwd en bijgebouwd waar nodig. De laatste structurele aanpassingen aan de gebouwen dateren van 1975. De laatste jaren blijkt de staat van het gebouw niet meer te voldoen en worden gebreken steeds duidelijker zichtbaar. Door de huidige leiding van de scholengroep wordt beslist om te investeren in een nieuw scholencomplex, voorzien van alle hedendaagse comfort en voorzieningen. De scholengroep Sint-Paulus verkoos Groep 3 Architecten voor het ontwerp van het bouwwerk, aannemer Alheembouw voor de effectieve uitvoering van de werken en Consultes voor de veiligheidscoördinatie.
Case
Scholencomplex Sint-Paulusschool
Preventie
Door de omvang van het project werden de werken onderverdeeld in twee fasen:
Fase 1: College, middenschool en sporthal
Fase 2: Basisschool en restaurant
De voorbereiding van de werken en dus ook de specifieke veiligheidsvraagstukken wijken ietwat af van de reguliere projecten binnen Consultes. Het grootste deel van onze veiligheidscoördinatie-projecten gebeurt in opdracht van een onderneming, waarbij zaakvoerders en werknemers uit de organisatie al dan niet betrokken zijn. In dit geval gaat het om een schoolgebouw in het midden van de gemeente Avelgem. Het project treft op deze manier dus ook schoolgaande jeugd, ouders, leerkrachten en buurtbewoners. Omwille van deze grote betrokkenheid werd extra aandacht geschonken aan veiligheid:
Case
Scholencomplex Sint-Paulusschool
Preventie
1. Tijdens de voorbereiding werd sterk gehamerd op het feit dat er constante en directe inkijk van schoolgaande jeugd zal zijn op de werf. Een voorbeeldfunctie is dus voor iedereen van toepassing om jonge mensen een goede en veilige manier van werken bij te brengen. Er is geen plaats voor cowboys op de werf en er wordt streng toegekeken op het toepassen van de veiligheidsregels door zowel werfleiding als veiligheidscoördinatie.
Bijkomend geldt in de directe omgeving van de school een strikt rookverbod. Om te vermijden dat jongeren vaak worden blootgesteld aan rokers, werd specifiek voorzien in een rookzone, weg van het schoolgebouw en niet in het zicht vanop de openbare weg. Ook het afspelen van muziek wordt beperkt en zeker niet luid afgespeeld.
Case
Scholencomplex Sint-Paulusschool
Preventie
2. De werf zelf is gelegen midden in het centrum van Avelgem. Hierdoor is er vaak verkeershinder tijdens de spits. Om geen extra verkeershinder te creëren door de werfwerkzaamheden wordt volgende toegepast:
Allereerst worden grote / zware leveringen niet ingepland tijdens de spitsuren. Zo voorkomen we opstoppingen en frustraties bij zowel de vrachtwagenchauffeurs als het verkeer voor schoolgaande jeugd.
Ten tweede werd het bushokje in de Oudenaardsesteenweg verplaatst. Om ervoor te zorgen dat de inrit van de werf zo weinig mogelijk impact had op het dagdagelijks verkeer in het centrum, moest een inrit aangelegd worden voor het zwaar verkeer net naast dit bushokje. Om aanrijding van voetgangers te vermijden, werd een tijdelijke verplaatsing van het bushokje aangevraagd aan De Lijn en de gemeente Avelgem. Samen met alle betrokken partijen werden de nodige afspraken en overeenkomsten gemaakt.
Case
Scholencomplex Sint-Paulusschool
Preventie
3. Aangezien er in de eerste fase nog steeds les wordt gegeven in de bestaande schoolgebouwen, werd het hijsen van bouwmaterialen over de sporthal niet toegelaten zolang leerlingen hier aanwezig zijn. Samen met Alheembouw werden afspraken gemaakt omtrent het hijsen over de sporthal. Op de dag van de hijswerken werd een bepaald deel van de sporthal afgesloten zodat niemand onder de last van de kraan kon lopen en er geen risico was voor de leerlingen.
Case
Scholencomplex Sint-Paulusschool
Preventie
4. Ook werd de staat van de oude gebouwen niet uit het oog verloren. Momenteel zijn alle bestaande ruimten nog steeds in gebruik. Bij onderhoudswerken aan de eetzaal werd onder andere vastgesteld dat het dak in zeer slechte staat is en stabiliteit dreigde te verliezen. In samenwerking met de aannemer werd beslist om de nodige maatregelen te treffen en het volledige dak te stutten. Zo kan de refter in afwachting van het nieuw schoolrestaurant nog steeds gebruikt worden. Leuk weetje: Het plaatsen van stuttingen in de eetzaal brengt het begrip “bouwwerf” heel dicht bij de scholieren. Onder het motto ‘het oog wil ook wat’ werden de stuttingen voorzien van allerlei versieringen om het wat aangenamer te maken.
Case
Scholencomplex Sint-Paulusschool
Preventie
“Het is een plezier om te werken aan een project waarbij zowel de scholengroep als de hoofdaannemer zelf veiligheid en welzijn hoog in het vaandel dragen. Dit werpt duidelijk zijn vruchten af bij de realisatie van dit scholencomplex.” - Nelis
Case
Scholencomplex Sint-Paulusschool
Preventie
“Als schooldirecteur ben je helemaal niet thuis in veiligheidsmaatregelen en werfinrichting. Het is een hele uitdaging dit grote bouwdossier in goede banen te leiden. Het is dan ook een heel grote geruststelling hiervoor te kunnen rekenen op de kennis van Consultes. In overleg met alle partijen garanderen we zo de veiligheid van de werf, onze leerlingen en van de buurt.” - Mieke Bothuyne, campusdirecteur Sint-Paulusschool - campus St-Jan Berchmans