Group Depre is een familiale groep van bedrijven gespecialiseerd in hoogkwalitatieve dierenvoeding voor zowel nuts- , sport- als gezelschapsdieren. Met een totale omzet van 450 miljoen euro en een directe tewerkstelling van 400 personen verspreid over 8 productievestigingen in België, Nederland en Frankrijk behoort Group Depre tot de top in West-Europa. Group Depre heeft zich ontwikkeld en gespecialiseerd in 4 deelactiviteiten die een rol spelen in de productieketen van voeding. Vooreerst produceert Group Depre mengvoeders voor de intensieve veeteelt, daarnaast is ze actief in de productie van petfood voor vogels, knaagdieren, honden en katten .Tenslotte heeft Group Depre een belangrijke activiteit uitgebouwd in de trading en op- en overslag van plantaardige grondstoffen.
Case
Group Depre
Duurzaamheid
Duurzaamheid of duurzaam ondernemen, termen die men herhaaldelijk kan terug vinden in de media, in artikels en op de sites van ondernemingen. Maar wat houden deze woorden in? We doen aan duurzaam ondernemen omdat we de wereld goed willen achterlaten voor diegene na ons. Waarbij “de wereld” inhoudt: de ondernemingen, de economie en de maatschappij, maar ook mens en milieu. En waarbij “goed” inhoudt: met de verdere mogelijkheid om steeds in eigen behoeften te kunnen voorzien o.v.v. arbeid, energie, veiligheid, water, producten,… .
Wat betekent duurzaam ondernemen dan voor Consultes en voor hun klanten en hoe wordt deze bredere term in één grid gegoten? Dit gebeurt aan de hand van de MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Prestatieladder. De MVO-Prestatieladder is geïnspireerd op de ISO 26000 en ondersteunt de Sustainable Development Goals (SDG).
Case
Group Depre
Duurzaamheid
De domeinen in de Grid zijn gebaseerd op de thema’s van de ladder, maar de Grid is uiteindelijk uitgebreider dan de MVO-scan. Zo worden er ook verschillende tools, certificatiemogelijkheden en specifieke maatregelen, waarover bedrijven beschikken wanneer ze het principe van duurzaam ondernemen volgen, in opgenomen
Er wordt, tijdens het invullen van de Grid, een score gegeven per domein en vervolgens grafisch weergegeven. Bedrijven kunnen de Grid ook aanvullen en verder uitbreiden met zelf uitgewerkte maatregelen en acties en zo beter scoren op bepaalde thema’s.
Nadien bestudeert Consultes de ingevulde Grid en kan advies aangeboden worden om “duurzaamheid” en de “opbrengsten van duurzaam ondernemen” binnen het bedrijf nog verder te optimaliseren.
Case
Group Depre
Duurzaamheid
Met de MVO-prestatieladder en de Sustainability Development Goals (SDG) in het achterhoofd werd de Sustainability Grid uit volgende domeinen opgebouwd:
Afval en afvalwater
Biodiversiteit
Emissie
Energie
Grondstoffen en materialen
Mobiliteit en transport
Producten en diensten
Water
Welzijn
Case
Group Depre
Duurzaamheid
Sinds 2022 ondersteunt Consultes Group Depre in hun duurzaamheidsbeleid. Die ondersteuning bestaat uit drie grote delen: het gezamenlijk invullen en analyseren van de ‘Sustainability Grid’, het opstellen van een duurzaamheidsrapport om hun duurzaamheidsbeleid te communiceren met hun stakeholders en ten slotte periodieke meetings inplannen tussen Consultes en het duurzaamheidsteam van Group Depre. Dat laatste vooral om hen te begeleiden in het opvolgen van de acties en verbetervoorstellen die uit de Grid naar boven zijn gekomen.
Case
Group Depre
Duurzaamheid
Sustainability Grid
Vooraleer aan de grid werd begonnen, bepaalden we samen met Group Depre de scope. Voor Sustainability werd die vastgelegd op volgende entiteit ‘DEPRE STORAGE AND HANDLING - DEPRE TRADING’.
Na het bepalen van de scope werd voor elk domein en voor elke vraag in de sustainability Grid binnen de betrokken afdeling(en) afgetoetst op welke manier Group Depre aan een duurzame oplossing werkt. Dit werd gedaan door het uitvoeren van verschillende plaatsbezoeken, Teams-meetings, vergaderingen… om uiteindelijk tot een ingevulde Sustainability Grid te komen.
Case
Group Depre
Duurzaamheid
Duurzaamheidsrapport
De Sustainability Grid werd vervolgens gebruikt als basis voor de opmaak van een duurzaamheidsrapport. Dit rapport is het communicatiemiddel om het huidig duurzaamheidsniveau, de toekomstige duurzaamheidsdoelstellingen en hun activiteiten in functie van duurzaamheid aan hun stakeholders te communiceren.
Case
Group Depre
Duurzaamheid
Going forward
Duurzaamheid is geen lege doos bij Group Depre. In deze optiek heeft de onderneming beslist om een werkgroep op te richten en maandelijks, met Consultes als facilitator, de duurzaamheidsacties en opportuniteiten die uit de Sustainability Grid en actielijst naar voor zijn gekomen aan te pakken.
Consultes speelt hierin een ondersteunde rol door meetings in te plannen met de verschillende betrokken afdelingen, de actielijst bij te houden, de verschillende actoren te coachen/adviseren waar nodig en tot slot de Sustainability Grid aan te vullen met de genomen acties en de scores aan te passen. Dit met als doel om hun duurzaamheidsbeleid continu te verbeteren en zo mee te werken aan een betere toekomst voor iedereen.