Nieuws

Update CLP-verordening

04/12/2024

Op 20 november werd een belangrijke wijziging van de CLP-verordening goedgekeurd (Verordening (EU) 2024/2865). Deze aanpassing moderniseert de regelgeving rond classificatie, etikettering en verpakking van chemicaliën die al sinds 2008 van kracht is. Europa wil dat de wetgeving beter aansluit bij hedendaagse verkoopstrategieën, globalisering en technologische ontwikkelingen. Daarnaast focussen de wijzigingen op een duidelijke etikettering en effectieve communicatie over de gevaren van stoffen en mengsels.

Deze herziening van de CLP-verordening is een essentieel onderdeel van de Europese strategie voor duurzame chemische stoffen (Green Deal). In dit kader staat er overigens ook nog een herziening van de REACH-verordening op de planning.

Vanaf wanneer van toepassing?

De wijzigingsverordening treedt in werking op 10 december 2024 (20 dagen na publicatie). De nieuwe verordening wijzigt de regels voor de indeling en etikettering van chemicaliën aanzienlijk en wordt de komende twee jaar gefaseerd ingevoerd, zodat bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de indeling, verpakking en etikettering van gevaarlijke stoffen en mengsels de tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe eisen. Stoffen en mengsels die al voor deze data in de handel zijn gebracht, moeten niet opnieuw worden ingedeeld en geëtiketteerd. Bedrijven mogen de nieuwe regels voor deze data wel al vrijwillig toepassen.

Hieronder worden enkele belangrijke wijzigingen in de herziene CLP-Verordening toegelicht.

Nieuwe gevarenklassen

Nieuwe gevarenklassen werden met een eerdere wijziging aan de CLP-Verordening al ingevoerd (Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/707). Het betreft klassen voor:

  • de zogenaamde hormoonontregelaars (Endocrine Disruptors),
  • PBT (persistente, toxische en bioaccumulerende eigenschappen) of zPzB (zeer persistente en zeer bioaccumulerende eigenschappen)
  • PMT (persistent, mobiele en toxisch) of zPzM (zeer persistent, zeer mobiel)

Voor meer informatie over deze nieuwe gevarenklassen verwijzen we naar onze nieuwsflits van augustus 2023.
Over de indeling in deze nieuwe gevarenklassen worden met deze wijzigingsverordening nadere bepalingen opgenomen.

Wijzigingen indelingsregels

Daarnaast worden er nieuwe en verduidelijkende artikels ingevoerd m.b.t. het vaststellen van geharmoniseerde indelingen en de indelingsregels van samengestelde stoffen (in de Engelse versie ‘complex substances’ genoemd, essentiële oliën zijn hier een voorbeeld van).

Meldingen antigifcentra

De herziening verduidelijkt de verplichtingen voor distributeurs van chemicaliën wat betreft de PCN (Poison Centre Notification). PCN zijn verplicht voor mengsels die als gevaarlijk zijn ingedeeld omwille van de effecten op de gezondheid of omwille van fysische effecten. Bij distributie over landsgrenzen heen, of wanneer distributeurs een gevaarlijk mengsel hernoemen of van een nieuw etiket voorzien zijn ze op vandaag niet verplicht een PCN in te dienen. Om te vermijden dat antigifcentra hierdoor over te weinig gegevens zouden beschikken wanneer zij een noodoproep snel moeten kunnen beantwoorden werd in CLP opgenomen dat ook distributeurs vanaf 1 januari 2027 verplicht een melding moeten doen voor de gevaarlijke mengsels die zij op de markt brengen.  Alleen als ze kunnen aantonen dat alle nodige informatie over het mengsel al is gemeld door de importeur of een downstreamgebruiker in het land waar dit product op de markt wordt gebracht, vervalt de verplichting.   

Wijzigingen etiketteringsregels

De update van CLP omvat nieuwe of aangepaste etiketteringsregels. Een deel daarvan zijn pas verplicht vanaf 1 januari 2027 zodat er voldoende tijd is om de etiketten aan te passen. Daarnaast zijn er minder omvangrijke wijzigingen in de etiketteringsregels die al zes maanden eerder van kracht worden, namelijk op 1 juli 2026.

  • Lettergrootte, regelafstand en tekstkleur
    Er worden wijzigingen ingevoerd in de voorschriften voor etiketten van als gevaarlijk ingedeelde stoffen of mengsels. Concreet wordt er aan de tabel 1.3 in bijlage 1 van de CLP-Verordening een kolom toegevoegd met een minimale lettergrootte, afhankelijk van de inhoud van de verpakking. Er wordt ook een bijkomende bepaling ingevoegd rond de kenmerken van de tekst op het etiket: de regelafstand, letterafstand en kleur. Ook zal er maar één lettertype meer gebruikt mogen worden dat gemakkelijk leesbaar is. 
    Deze nieuwe regels worden verplicht vanaf 1 januari 2027.
  • Adresgegevens
    De verplichting om een adres van een EU/EER-leverancier op het etiket te vermelden wordt duidelijk in de CLP-Verordening opgenomen (zie ook verder onder verkoop op afstand). Dit is van toepassing vanaf 1 juli 2026.
  • Termijn bijwerken etiketten na wijzigingen
    Er worden vanaf 1 juli 2026  verplicht na te leven termijnen ingevoerd voor het bijwerken van etiketten bij wijzigingen in classificatie of etiketteringsinformatie.
  • Gebruik uitvouwbare etiketten
    Het gebruik van uitvouwbare etiketten was voorheen enkel toegestaan in specifieke gevallen. Voortaan wordt dit algemeen toegestaan (mits naleving van de specifieke voorwaarden die vanaf 1 juli 2026 verplicht worden voor dit type etiketten). Uitvouwbare etiketten bieden een interessant voordeel voor bedrijven omdat ze zo de mogelijkheid krijgen om één etiket te produceren voor de hele EU. In elk land geldt immers de verplichting om te waarschuwen in alle officiële talen.
  • Digitale etiketten
    De optie om de gevareninformatie digitaal aan te bieden wordt ingevoerd, echter enkel als aanvulling op traditionele fysieke etiketten.

Reclame

In reclame voor zowel gevaarlijke stoffen als mengsels die als gevaarlijk zijn ingedeeld of een gevaarlijke stof bevatten wordt het vanaf 1 juli 2026 verplicht om alle op het etiket opgenomen informatie over de gevaren van een stof te vermelden. Zowel de gevarenpictogrammen, signaalwoorden, gevarenaanduidingen en aanvullende EUH-zinnen zullen vermeld moeten worden in alle soorten reclame. Enkel wanneer reclame niet-visueel is mogen gevarenpictogrammen en signaalwoorden weggelaten worden. Er wordt ook verduidelijkt dat een als gevaarlijk ingedeelde stof of een ingedeeld mengsel geen andere aanduidingen mag bevatten. Vermeldingen zoals bijvoorbeeld “niet toxisch”, “niet schadelijk”, “niet vervuilend”, “ecologisch” en dergelijke meer zijn dus niet toegestaan op het etiket van deze stoffen en mengsels. In reclame die bestemd is voor het grote publiek zal bovendien ook nog de vermelding  “Neem altijd de informatie op het etiket van het product in acht” moeten verwerkt worden.  

Verkoop op afstand

Er wordt expliciet opgenomen dat bij verkoop op afstand op de Europese markt de leverancier (die ook aangegeven wordt op het etiket) in de EER/EU gevestigd moet zijn. Bovendien moet deze leverancier handelen in het kader van een industriële of beroepsactiviteit. De leverancier is ervoor verantwoordelijk dat de stoffen of mengsels die door hem verkocht worden voldoen aan de CLP-Verordening.

Daarnaast wordt ook opgenomen dat de etiketteringsinformatie bij verkoop op afstand verplicht vermeld moet worden. De wijzigingen m.b.t. verkoop op afstand zijn verplicht vanaf 1 juli 2026.

Navulpunten

Er worden, in het kader van aanmoediging van duurzame verkoopvormen, voorwaarden opgenomen m.b.t. etikettering en verpakking bij levering via navulpunten aan het grote publiek en professionelen.

Gevolgen voor bedrijven

Binnen REACH en CLP zijn er verschillende rollen voor bedrijven gedefinieerd. Binnen elk van deze rollen zijn er bepaalde verplichtingen van toepassing. Voor producenten van stoffen (fabrikanten) en mengsels (formulatoren), importeurs, hervullers en herverpakkers hebben deze wijzigingen onmiskenbaar de meeste gevolgen. Zij dienen goed na te gaan welke gevolgen deze wijzigingen met zich meebrengen en welke acties nodig zijn om tegen de overgangsdata in overeenstemming te zijn met de nieuwe bepalingen. Ook distributeurs moeten controleren of de meldingen aan de Europese antigifcentra in orde zijn.

Professionele en industriële eindgebruikers van stoffen en mengsels moeten ten gevolge van deze wijzigingen geen onmiddellijke actie ondernemen. Zij hebben wel de algemene verplichting om de informatie m.b.t. de gevaren, een veilige omgang met en opslag van een stof of mengsel die via het etiket worden gecommuniceerd na te leven en met hun leverancier terug te koppelen als ze opmerken dat deze informatie inconsistent is.    

Hulp nodig?

De Consultes-experts staan steeds voor u klaar om u en uw onderneming gepast advies te verlenen over  milieu-, energie- en preventie gerelateerde vraagstukken. We helpen u graag verder via consultes@consultes.be.

 

 

Eline Decaluwe
Eline Decaluwé
Senior milieuconsultant
Alle consultes experten

inschrijven nieuwsflits

vul hieronder uw e-mailadres in om maandelijks op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op vlak van milieu en preventie.

Ik heb de privacy verklaring gelezen en goedgekeurd.