Getuigenissen

Consultes Safety Grid bij Quadrant EPP Belgium nv

 

Luc Pattyn - preventie-adviseur Quadrant EPP Belgium nv

 

Met meer dan 70 jaar ervaring in de verwerking van kunststof, is Quadrant uitgegroeid tot een referentie voor innovatie. Kunststofpioniers zoals Polymer Corporation / Polypenco, Erta, Poly Hi Solidur, Cestidur en Symalit werden samengevoegd onder de paraplu van de Quadrant Group.

 

Quadrant is in 1996 opgericht door drie toekomstgerichte pioniers met een innovatief bedrijfsidee. Tien jaar later, dankzij een consistente focus op veelbelovende nichemarkten, is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de wereldwijde kunststofindustrie, die meer dan 2000 mensen in 20 landen tewerkstelt. Het aangaan van een strategisch partnerschap met Mitsubishi Plastics in 2009, heeft de wereldleiderschapspositie van Quadrant verder versterkt..

 

Luc Pattyn, preventieadviseur niveau I bij Quadrant EPP Belgium nv, deed beroep op Consultes voor een doorgedreven preventieaudit op basis van de Consultes Safety Grid.

 

“Na een loopbaan van 20 jaar als preventieadviseur wordt de fakkel doorgegeven en is het gepast om even achterom te kijken. Mijn ervaring is dat ook veiligheid , naast zoveel andere punten,  de golvingen van de conjunctuur en van de managers volgt. De managers als het gaat om de attitude, de conjunctuur met betrekking tot de beschikbare budgetten. Om maar te zwijgen van de evoluerende wetgeving.
Voldoen aan de wetgeving, zal elke bedrijfsleider als vanzelfsprekend verkondigen. Maar wat is de praktijk en hoe gaan Vlamingen hier mee om?
Mijn doel : de toestand i.v.m. de veiligheid van ons bedrijf objectief, neutraal en volledig in kaart brengen voor mijn directie. Je zou verwachten dat ik daarvoor ten rade ga bij onze externe dienst waarbij we aangesloten zijn. Dan heb je het mis. Ik heb gekozen voor een systeem, en niet voor een dienst: de Consultes Safety Grid. Een systeem is koel, saai en eentonig; maar als het correct gehanteerd wordt is het objectief, neutraal en volledig; en dit was mijn doel. Onder begeleiding van een deskundige en enthousiaste auditor werd de opdracht mooi afgewerkt. Het vergt inderdaad toch wat doorzettingsvermogen om elk punt van de wetgeving te toetsen en aan te tonen dat je er wel of niet volledig aan voldoet. Per rubriek wordt aan het management de score toegelicht; van ondermaats,  aanvaardbaar, vergt verbetering tot prima gedaan. Meteen de aanzet tot het vastleggen van acties in een actieplan. We kennen allen de PDCA-cirkel, maar dit in de organisatie ook doen functioneren is een hele opgave. Een actieplan respecteren met, wie doet wat wanneer, is een nog grotere opgave. De Safety Grid is de begin- of 0-toestand in beeld brengen of anders gezegd een inventariseren, evalueren en pondereren. 


In een dynamisch risicobeheersingsysteem is deze tool een objectieve methodiek om gestructureerd verbetering te boeken. Ook mijn management heeft een overzichtelijke weergave gekregen van onze toestand en kan er nu verder mee, de prioriteiten bepalen.”

← Terug naar overzicht